Đumbir – Hrana i lijek

OBJAVIO/LA: / DATUM: April 9, 2013
Podijeli članak!

1

 

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, porjeklom iz Kine. Rastom je sličan trstici, može narasti više od 1 metra u visinu i ima kopljasto lišće. Koristi se u ishrani, te kao lijek, a zbog svoje specifične arome i ukusa neizostavni je dio u kuhinjama širom Azije.

Koristeći đumbir u pripremanju jela, hrana biva obogaćena mineralima i vitaminima kao što su kalij, bakar, magnezij, mangan, vitamini C i B6.

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već hiljadama godina, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4 st. prije Krista navodi kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma.

KORJEN ĐUMBIRA ZA SPREČAVANJE MUČNINA U TRUDNOĆI

Medicinska istraživanja ukazuju na to da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, pa tako žene u Kini tradicionalno jedu korijen đumbira za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće.

2

 

LIJEK PROTIV PREHLADE

Čaj od đumbira je učinkovit kao lijek protiv prehlade. Đumbir ujedno i olakšava disanje i pospješuje aktivan rad cijelog respiratornog sistema.

ĐUMBIR ZA BOLJE PAMĆENJE

Ukoliko se đumbir konzumira redovno suzbija hronični umor i poboljšava pamćenje. Nije preporučljivo koristiti đumbir prije spavanja, jer može prouzrokovati nesanicu.

Multiplex Ekran Zenica Restoran Miris dunja Pekara Prušćanović Restoran Salčinović Zenica Workout Planjax Komerc
logo sigma Transparent logo sigma Transparent PSD Poštar Zenica logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent
logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent