Đumbir – Hrana i lijek

PIŠE: / DATUM: April 9, 2013
Podijeli članak!
Studentski urbani magazin

FOTO: Đumbir   Hrana i lijek

 

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, porjeklom iz Kine. Rastom je sličan trstici, može narasti više od 1 metra u visinu i ima kopljasto lišće. Koristi se u ishrani, te kao lijek, a zbog svoje specifične arome i ukusa neizostavni je dio u kuhinjama širom Azije.

Koristeći đumbir u pripremanju jela, hrana biva obogaćena mineralima i vitaminima kao što su kalij, bakar, magnezij, mangan, vitamini C i B6.

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već hiljadama godina, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4 st. prije Krista navodi kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma.

KORJEN ĐUMBIRA ZA SPREČAVANJE MUČNINA U TRUDNOĆI

Medicinska istraživanja ukazuju na to da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, pa tako žene u Kini tradicionalno jedu korijen đumbira za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće.

FOTO: Đumbir   Hrana i lijek

 

LIJEK PROTIV PREHLADE

Čaj od đumbira je učinkovit kao lijek protiv prehlade. Đumbir ujedno i olakšava disanje i pospješuje aktivan rad cijelog respiratornog sistema.

ĐUMBIR ZA BOLJE PAMĆENJE

Ukoliko se đumbir konzumira redovno suzbija hronični umor i poboljšava pamćenje. Nije preporučljivo koristiti đumbir prije spavanja, jer može prouzrokovati nesanicu.

Ostavite komentar