Šta simbolizira Kurban-bajram?

OBJAVIO/LA: / DATUM: Oktobar 14, 2013
Podijeli članak!

Kurban-bajram predstavlja pobjedu nad egoizmom i nad samim sobom. To je veselje zbog vanredne pobjede Ibrahima, a.s, nad Iblisom koji ga je pokušao omesti u njegovom usponu ka Allahovoj, dž.š., milosti.
Naši kurbani koje koljemo za vrijeme ovog bajrama upućuju na naše požrtvovanje i pobjedu nad svojim nefsom i škrtosti koja stanuje u našoj blizini.
Uz to, ovaj bajram se naziva još i hadžijski, zato što žrtvujemo svoj komoditet, svoja sredstva i brojne druge pogodnosti i upućujemo se na neizvjestan put, kako bismo u blizini Kjabe i stojeći na Arefatu zadali posljednji udarac Iblisu, koga ćemo svojim prisustvom na tim mjestima, totalno poraziti, slomiti i uništiti.
Zar poslije takvih iskušenja i sjajne pobjede ne treba manifestirati svoju radost i veselje?!

DANI BAJRAMA TREBA DA BUDU DANI ANALIZIRANJA NAŠEG STANJA I OBNAVLJANJA SNAGE ZA NOVE POBJEDE

FOTO: Šta simbolizira Kurban bajram?Bajrami treba da nas inspirišu za nove pobjede i da budu trenuci predaha koji će nas ojačati za realiziranje novih projekata i zamisli, a ne da budu prigoda za beskorisnu zabavu.
Bajram se ne smije svesti na puku manifestaciju užitka bez ikakvog smisla i značenja. To trebaju biti dani obnavljanja snage, a ne dani narastanja slabosti iz niskosti i dani manifestiranja principa i morala, a ne veličanja pohota, strasti i materijalnog uživanja.
To su dani kada treba da se osjeća snaga i sposobnost mijenjanja stanja, a ne moć mijenjanja odjeće. To su dani u kojima se šalje poruka ummetu kako se uspostavlja i širi duh dogovora.
Prilika je to da ovaj narod pokaže svoje pozitivno naslijeđe, da dokaže da može ukorak s vremenom i da druge uvjeri da nije slaba zajednica.
Radi tih snažnih poruka i značenja u islamu je uspostavljen, kako lijepo primjećuje Mustafa er-Rafi'i, mubarek dan, kao naslijeđe i znak vremena, da bi svaka generacija naslijeđenom mogla pridodati znakove svog vremena, kao posvjedočenje trajnog hijeropovijesnog pregalaštva ummeta kroz potvrđivanje njenog uma u službi njenih vitalnih interesa.

Ukratko, dani bajrama iako su praznici nisu prazni dani, već su kod muslimana ispunjeni bogatim sadržajima, od ibadeta u noćima bajrama, do klanjanja bajram-namaza i učenja tekbira, preko pojačane lične, porodične i džematske higijene (kupanje, abdest, uljepšavanje kuća, mjesta stanovanja, džamija, mesdžida i sl.), lijepog odijevanja, posjeta rodbine i prijatelja (i živih i mrtvih), čestitanja i naglašene komunikacije između muslimana, naglašenog ugošćavanja tih dana do dijeljenja kurbanskog mesa i sadakatu-l-fitra čime se socijalna slika brojnih pojedinaca poboljšava a ljubav među vjernicima, na taj način, jača i postaje sve prisutnija.

(Izvor: https://www.facebook.com/sefik.kurdic?fref=ts)

Ostavite komentar

Multiplex Ekran Zenica Restoran Miris dunja Pekara Prušćanović Restoran Salčinović Zenica Workout Planjax Komerc
logo sigma Transparent logo sigma Transparent PSD Poštar Zenica logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent
logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent logo sigma Transparent