Šta simbolizira Kurban-bajram?

PIŠE: / DATUM: Oktobar 14, 2013
Podijeli članak!
Studentski urbani magazin

Kurban-bajram predstavlja pobjedu nad egoizmom i nad samim sobom. To je veselje zbog vanredne pobjede Ibrahima, a.s, nad Iblisom koji ga je pokušao omesti u njegovom usponu ka Allahovoj, dž.š., milosti.
Naši kurbani koje koljemo za vrijeme ovog bajrama upućuju na naše požrtvovanje i pobjedu nad svojim nefsom i škrtosti koja stanuje u našoj blizini.
Uz to, ovaj bajram se naziva još i hadžijski, zato što žrtvujemo svoj komoditet, svoja sredstva i brojne druge pogodnosti i upućujemo se na neizvjestan put, kako bismo u blizini Kjabe i stojeći na Arefatu zadali posljednji udarac Iblisu, koga ćemo svojim prisustvom na tim mjestima, totalno poraziti, slomiti i uništiti.
Zar poslije takvih iskušenja i sjajne pobjede ne treba manifestirati svoju radost i veselje?!

DANI BAJRAMA TREBA DA BUDU DANI ANALIZIRANJA NAŠEG STANJA I OBNAVLJANJA SNAGE ZA NOVE POBJEDE

FOTO: Šta simbolizira Kurban bajram?Bajrami treba da nas inspirišu za nove pobjede i da budu trenuci predaha koji će nas ojačati za realiziranje novih projekata i zamisli, a ne da budu prigoda za beskorisnu zabavu.
Bajram se ne smije svesti na puku manifestaciju užitka bez ikakvog smisla i značenja. To trebaju biti dani obnavljanja snage, a ne dani narastanja slabosti iz niskosti i dani manifestiranja principa i morala, a ne veličanja pohota, strasti i materijalnog uživanja.
To su dani kada treba da se osjeća snaga i sposobnost mijenjanja stanja, a ne moć mijenjanja odjeće. To su dani u kojima se šalje poruka ummetu kako se uspostavlja i širi duh dogovora.
Prilika je to da ovaj narod pokaže svoje pozitivno naslijeđe, da dokaže da može ukorak s vremenom i da druge uvjeri da nije slaba zajednica.
Radi tih snažnih poruka i značenja u islamu je uspostavljen, kako lijepo primjećuje Mustafa er-Rafi'i, mubarek dan, kao naslijeđe i znak vremena, da bi svaka generacija naslijeđenom mogla pridodati znakove svog vremena, kao posvjedočenje trajnog hijeropovijesnog pregalaštva ummeta kroz potvrđivanje njenog uma u službi njenih vitalnih interesa.

Ukratko, dani bajrama iako su praznici nisu prazni dani, već su kod muslimana ispunjeni bogatim sadržajima, od ibadeta u noćima bajrama, do klanjanja bajram-namaza i učenja tekbira, preko pojačane lične, porodične i džematske higijene (kupanje, abdest, uljepšavanje kuća, mjesta stanovanja, džamija, mesdžida i sl.), lijepog odijevanja, posjeta rodbine i prijatelja (i živih i mrtvih), čestitanja i naglašene komunikacije između muslimana, naglašenog ugošćavanja tih dana do dijeljenja kurbanskog mesa i sadakatu-l-fitra čime se socijalna slika brojnih pojedinaca poboljšava a ljubav među vjernicima, na taj način, jača i postaje sve prisutnija.

(Izvor: https://www.facebook.com/sefik.kurdic?fref=ts)

Ostavite komentar